Første tatovering

Det er en stor beslutning at få sin første tatovering, og der er mange ting, man bør overveje og måske endda afklare, inden man tager skridtet og bliver tatoveret.

En tatovering vare hele livet, så det er vigtigt, at du tager den rigtige beslutning og får lavet den helt rigtige tatovering for dig.

Vi vil herunder hjælpe dig lidt med nogle af de ting, du bør overveje, før du får lavet din første tatovering og sørge for, at du er klar over risiciene ved at blive tatoveret

Overvejelser du bør gøre dig, før du får din første tatovering:

I takt med at tiderne har ændret sig fra, at tatoveringer var noget kun sømænd fik til at være noget alle kan få, så er det vigtigt at huske på; at du ikke skal gøre det, fordi det er moderne eller et trend. De kan ikke vaskes af, når moden ændres. Få den lavet, fordi du synes det er fedt, og fordi det er en tatovering, du synes om.

Mange af de tatoveringer man ser rundt om på sociale medier som f.eks. Instagram, er for det meste billeder af friske, helt nylavede tatoveringer, hvor farver og linjer står ekstra skarpt. Det er vigtigt at have i tankerne, at farver og streger falmer en smule med tiden, og at al hud og helingsforløb er forskellig fra person til person.

Der er også risiko for, at du får en infektion, når du bliver tatoveret. Det er ikke noget, du som sådan behøver at være bange for. Men en tatovering er et åbent sår, der skal hele, og ligesom med andre åbne sår skal de holdes rene. Derfor er det meget vigtigt, at du passer på din tatovering, når du lige har fået den lavet, og indtil den er helet.

Vi fraråder, at du får lavet en tatovering, inden du skal på solferie. Det bliver både en pestilens at sørge for, at tatoveringen ikke får sol, og du vil ærgre dig over ikke at kunne hoppe i poolen.

Når du er på udkig efter én, der kan lave din første tatovering, er det vigtigt, at du ikke går på kompromis med kvaliteten. Det er en dyr affære at få lavet en tatovering fra en god tatovør, men pris hænger ofte sammen med kvaliteten.

Husk, at slutresultatet er vigtigt. At din tatovering har en mening, kan være en god grund til, at du skal have lavet tatoveringen. Hvis tatoveringen har en betydning for dig, vil den højst sandsynligt have det for evigt. Omend meningen kan ændre sig eller blive til et minde om en tid i dit liv.

Men derfor er slutresultatet stadigvæk vigtigt. Selvom du får lavet en tatovering, der betyder utrolig meget for dig, så kan det være ligemeget, hvis du synes, at den er grim.

Find den rette tatovør

I Danmark kan alle starte en tattoo shop, men det er ikke ensbetydne med, at alle kan finde ud af at tatovere. Det er en kunst, og det tager tid at blive god til. Derudover er det også vigtigt, at tatovøren tager de rette forbehold i forhold til at sikre dig og din krop.

At blive tatoveret er tilnærmelsesvis på bølgelængde med et medicinsk indgreb. Det vil sige, at hygiejnen og kvaliteten skal være i top. Derfor bør du sikre dig, at tatovøren bruger en frisk nål og handsker; at der bliver sprittet af, og at der generelt er rent der, hvor du skal tatoveres. De fleste tatovører i Danmark tager dog hygiejne meget seriøst.

Det er vigtigt, at du finder en tatovør, der kan lave den stil, du ønsker. Så research ordentligt, inden du lader dig tatoverer. En god tatovør er nemlig ikke nødvendigvis én, der kan finde ud af at tatoverer en masse forskellige stile. En god tatovør er ofte specialiseret i nogle enkelte stilarter.

Så vi anbefaler, at du finder ud af, hvilket motiv du gerne vil have tatoveret. Din tatovør har meget erfaring med at bringe idéer til live og kan hjælpe dig med processen.  

Kan du ikke finde et motiv, du bare må have; et motiv, der får dig helt op at ringe? Så lad være med at få det lavet. Du skal få en tatovering, fordi du gerne vil have lige netop den tatovering.

Tænk over placeringen

Ligesom det er vigtigt, at du er vild med det motiv, du skal have lavet, så er det også en idé at overveje placeringen. Her kan du både lytte til din tatovør, som beskrevet i forrige punkt, men det er også en god idé at tænke på, om du kan dække den til, hvis du får brug for det. Det kan godt være, at du er sikker på, at den bare skal sidde på håndleddet lige nu, men måske du gerne vil kunne gemme den for en arbejdsgiver eller kunder i fremtiden.

Er du bange for, hvor ondt det kommer til at gøre, kan du læse mere her om, hvor på kroppen, det gør mest ondt at blive tatoveret.

Lyt til din tatovør

Når du så har fundet den rette tatovør, er det en god idé at gå i dialog med personen om det projekt, de skal lave på dig. Vis dem billeder af, hvad du har tænkt dig, og hvilken stilart, du godt kunne tænke dig.

Lyt til din tatovør, også selvom du medbringer et billede af en tatovering, du er stålfast besluttet på, at du skal have lavet en-til-en. Du skal huske på, at personen har meget erfaring med at putte blæk i huden på folk, og vælger du den rigtige tatovør, har vedkommende også rigtig stor erfaring med lige netop den stilart, du gerne vil have.

Tatovøren kan også ofte komme med input til designet. Du behøver ikke lytte til dem, hvis ikke du er enig, men det kan være en rigtig god idé at gøre. Som sagt: De har stor erfaring med lige netop det, du efterspørger og vil både have indsigt i, hvad der fungerer og ikke fungerer. Ligeså vel som hvilke steder på kroppen forskellige elementer af motiver fungerer og ikke fungerer.

Har du valgt en tatovør på baggrund af vores råd, kan du næsten være sikker på, at din tatovør kun er interesseret i, at du bliver tilfreds med resultatet. Så de vil hellere end gerne hjælpe dig på vej mod et resultat, du kan være glad for resten af livet. Så lyt til din tatovør.


Pas på din tatovering

Din tatovering skal holde hele livet. Så jo bedre, du passer på dem, jo længere vil de tage sig pænt ud. Det gælder både under helingsprocessen lige efter, du har fået lavet tatoveringen, men også når tatoveringen har sat sig.

Du kan læse flere råd om helingsprocessen her, og generel pleje her, men vidste du også, at du bør beskytte din tatovering mod sol? Læs mere her.

Forbered dig inden du skal tusses

Når du har valgt motiv og tatovør; har aftalt en tid og er helt sikker på, at det er et motiv, du vil finde flot eller mening med resten af livet, så kan du begynde at forberede dig, inden du skal under nålen.

Er du forberedt på smerten?

Alt efter, hvad du skal have tatoveret og hvor, kan det potentielt blive en meget smertefuld oplevelse, men du skal nok klare den. Det kan gøre rigtig ondt, men det er ikke alle steder, det gør lige ondt.

Vi har lavet et gennemført overblik over de mest smertefulde steder at blive tatoveret.

8 konkret råd: Gør din første tatovering så behagelig som muligt

1. Få en god nats søvn inden din aftale

Det er hårdt for din krop at blive tatoveret. Du udsætter din krop for stres, og du kan endda opleve at være udkørt, når du er færdig. Det afhænger selvfølgelig af, hvor lang tid, du er under nålen, og hvor stor en tatoveringer, du skal have lavet.


Lad være med at tage i byen og drikke dig fuld, selvom det måske kan synes at hjælpe på nerverne. Man sover dårligere med alkohol i blodet, og alkohol virker blodfortyndende. Det vil sige, at du kan risikere at bløde mere, som i sidste ende kan give et dårligere resultat, fordi du bløder mere af blækket ud.

sørg for at få en god nats søvn!

2. Undgå smertestillende

Smertestillende kan også virke blodfortyndende, hvilket kan lede til overdreven blødning.

Kan du undgå det, bør du også holde dig helt fra at tage smertestillende dagene efter, indtil din tatovering er stoppet med at bløde.

3. Lad være med at blive tatoveret, hvis du er syg

Hvis du er syg, kan det tage længere tid for din nye tatovering at hele. Derudover er det en stress for kroppen at blive tatoveret. Så chancen for, at du får det dårligt eller dårligere, mens du bliver tatoveret, er højere.

4. Sørg for at drikke rigeligt vand

Sørger du for at drikke rigeligt vand inden din aftale, kan det hjælpe mod at blive dårlig, mens du har nålen i huden. Er du dehydreret, så udover at du bliver ridset i huden med en masse nåle, er det bare ekstra stress for kroppen, så eliminér den stres!

Derudover er det nemmere for din tatovør, at arbejde med huden, hvis du drikker rigeligt vand.

5. Sørg for at spise godt på dagen

Sørg for, at din krop har rigeligt energi at arbejde med, inden du skal tatoveres. Det har igen at gøre med den stress, du udsætter kroppen for, når du bliver tatoveret.

Har du ikke noget mad i maven, og dit blodsukker er lavt, kan du blive rigtig dårlig. Så husk at spise en god morgenmad eller frokost før din aftale og medbring madvarer og en sodavand, i tilfælde af du bliver dårlig.

6. Hold dig fra alkohol

Selvom det kan hjælpe, hvis du er nervøs, så er det en meget dum idé. Det kan lede til ekstra blødning, og du kan blive dårlig af det.


Det er heller ikke alle, der overhovedet gider at tatoverer folk, der er påvirket!

7. Tag noget behageligt tøj på

Du skal potentielt sidde i stolen i rigtig mange timer. Ved at tage noget behageligt og løstsiddende tøj på, gør du hele oplevelsen mere behagelig.

Det hjælper dig også bagefter; da du ikke har stramtsiddende tøj på, som sidder og gnider op af din nye tatovering.

8. Medbring noget, der kan distraherer dig

Det gør både ondt og kan være kedeligt. Derfor anbefaler vi, at du tager din telefon eller en bog med, der kan distraherer dig.

Hos Betty Zoo må du gerne have én ven med som moralsk støtte. Det er af hensyn til tatovørerne, men vi føler det vores pligt at informerer dig om, at det også kan virke forstyrrende på din egen process, når du skal have din første tatovering.

Ønsker du inspiration til din tatovering, så læs vores blogindlæg omkring tattoo inspiration.

Har du nogen spørgsmål om at blive tatoveret hos os, så kontakt os endelig!